Mi csoda útjaink

Hosszan exponálunk

Firenzei gyorstalpaló

2018. július 27. - hosszan exponálunk

Toszkánába jövet-menet sokan beugranak egy napra Firenzébe. Bár a város ennél jóval többet érdemel, ha csak ennyi időnk van, hozzuk ki belőle a legtöbbet. Íme néhány sétaútvonal, érintve fontos látnivalókat, rejtett utcákat, tereket.

domtavoli2.jpg

pontevecchio.jpg

Ami a legfontosabb: ne kínozzuk magunkat múzeumozással! Írom ezt úgy, hogy minden alkalommal meglátogatok vagy hármat. Mégis: ha egy napra megyünk, sétáljunk. Járjunk nyitott szemmel, gyönyörködjünk az utcákban, épületekben, lessünk be kapualjakba, kézműves üzletekbe; egyszerűen élvezzük a hangulatot!

Induljunk a Piazzale Michelangeloról. Kocsival érkezőknek parkoló (korán reggel és már sajnos nem ingyen), vonatosoknak, repülősöknek 13-as busszal körülbelül 20 perc a Santa Maria Novellatól. A kép, amivel Firenze fogad:

Ha kigyönyörködtük magunkat, irány lefelé. A 13-as busz körjárat, ahol leszálltunk róla, vissza is szállhatunk. Utazzunk vele a Porta Romanaig (turistamentes övezet), majd onnan, a Santo Spirito érintésével jussunk el a Pitti palotáig. Innen a Ponte Vecchion át folytatjuk majd.

portaromana.JPG

palazzo_pitti.JPG

palazzo_pitti3.JPG

Nem a legrövidebb utat javasoltam, de ennek prózai oka van: a Via dei Serraglit sokkal jobban kedvelem, mint a Via Romanat. A kis utcákon bóklászva érezhető igazán a negyed (Oltrarno) hangulata és még a Santo Spiritot is útba ejthetjük. Persze mindenki arra megy majd, amerre neki kedves...

piazza_santo_spirito.JPG

hangulat7.jpg

Némileg egyszerűbb és talán szebb útvonal az alábbi: elhagyva a Piazzale Michelangelot, sétáljunk el a Rózsakert (Giardino delle Rose) fölött/mellett/alatt, át a Porta San Miniaton, majd közelítsünk a Pitti felé. Szintén hosszabb út, de elfogult vagyok ezzel a városrésszel, ezért próbálok mást is rábeszélni a felfedezésére. De mehetünk a folyóparton is, érintve a Porta San Niccolòt.

folyo1.JPG

porta-san-niccolo1.JPG

A Pitti palotától - a tömeggel sodródva, eltéveszthetetlenül - a Ponte Vecchion át vezet az út. Látni kell egyszer, de mivel mindenki így gondolja, nem leszünk egyedül.

ponte_vecchio4.JPG

ponte_vecchio.JPG

ponte_vecchio2.JPG

A hídon átérve a "pesti" oldalra érünk. Amikor idáig jutottam, magabiztosságom alább hagyott. Annyit kaptam ettől a várostól, hogy semmit sem akarok kihagyni. De egynapos tervet ígértem, hát döntenem kellett. Maradtam tehát a legfontosabbaknál, azoknál, amelyek közmegegyezés szerint azok.

Átérve a hídon álljunk ellen a kísértésnek, ne rohanjunk azonnal a Palazzo Vecchio felé. Rejtett utakon tegyünk egy kitérőt a Santa Croce negyedbe. Vessünk egy pillantást a bazilikára (esetleg kerüljük is meg), és a teret körülvevő épületekre.

Adná magát, hogy végigrohanva a Borgo dei Grecin elérjük a Palazzo Vecchiot, de továbbra is türtőztessük magunkat. Kövessük csak a tervet és lélekben készüljünk föl a pillanatra, amikor kilépve a Via del Proconsoloról elénk tárul a látvány.

dom_1.JPG

Természetesen itt sem leszünk egyedül. Várhatóan hosszú sorok kígyóznak majd erre-arra; ki a kupolába, ki a haragtoronyba vágyik. Ha véletlenül mégsem lenne sor, akkor se próbálkozzunk, a kupolába kizárólag előre foglalt időpontban lehet fölmenni. Nézelődjünk inkább, igazán van mit.

domkulso1.JPG

Innen már tényleg csak egy ugrás a Piazza della Signoria. Én magam mindig elkerülöm a Via dei Calzaiuolit, de egyszer azért végig lehet menni rajta. Legalább szokjuk a népsűrűséget, ami a Palazzo Vecchio előtt vár ránk. Ha nem is megyünk be, az előcsarnokot feltétlenül látogassuk meg.

p_vecchio3.JPG

palazzo_vecchio_2.JPG

palazzo_vecchio-belso3.JPG

De a téren is megéri elidőzni. A ráérősebbek keressék meg a Michelangelonak tulajdonított kis kőbe vésett fejet.

Ha már kellő mélységben feldolgoztuk a szabadtéri szoborgyűjteményt, folytassunk utunkat a Santa Trinita felé. Van híd, tér és templom is ilyen néven. A térképen jelölt lehetőség számomra kedves utcákon navigál.

chiesa_santa_trinita_2.JPG

ponte_santa_trinita_1.JPG

Csak azért kanyarodtunk erre, mert így rácsatlakozhatunk a Via de' Tornabuonira. Itt a legnagyobb az egy négyzetkilométerre eső palazzok és luxusüzletek száma. Mindenki válasszon kedvére.

palazzo_spini_feroni.JPG

Lassan a célegyenesbe fordulunk. Kis kacskaringókkal a Santa Maria Novella felé vesszük az irányt. Tér, templom, pályaudvar - mind így hívják.

santa_maria_novella.JPG

smnpalyaudvar.jpg

santa_maria_novella_4.JPG

Egynapos sétánk itt véget ér. Aki kocsiját a Piazzale Michelangelon hagyta, a 13-as busszal menjen föl érte. Aki vonattal vagy repülővel utazik tovább, használja a pályaudvart.

Remélem, a javasolt kör teljesíthető egy nap alatt. Bár azt ígértem, nem megyünk be sehova, azoknak, akik gyorsabban haladnak, lenne néhány javaslatom. Szigorúan szubjektív, de olyan, amelyekből egy-egy még beilleszthető. Óvakodnék a "nagy, fontos" látnivalóktól, így inkább csemegéket ajánlok.

Ha múzeum, akkor a Bargello. Amúgy is elhaladunk előtte. Gyönyörű udvar, szoborkedvelők paradicsoma.

Ha templom, akkor a Santa Maria Novella. Ha kígyózik a sor, akkor nyilván nem. (Annyira lenyűgözött, amikor láttam, hogy bent még fényképezni is elfelejtettem.)

smntemplom2.jpg

smntemplom.jpg

Ha pedig sem ez, sem az, de mégis legyen valami, keressünk meg egy rejtett gyöngyszemet. A Santa Maria Novella parfümériája, hivatalos nevén: Officina Profumo-Farmaceutica di Santa Maria Novella Firenze. Aranyárban kapható különleges kencék, és ingyen megtekinthető szépségek:

parfumos1.JPG

parfumos3.JPG

parfumos2.JPG

Gyakorlott utazók tudják, nincs városnézés gasztronómia nélkül. Nem vagyok híve az ajánlgatásnak, de a múltkor olyan jókat ettem, hogy írtam róla egy bejegyzést. Akár ezek közül is válogathatunk.

Aki pedig olyan szerencsés, hogy hosszabb időt tölt Firenzében és némi inspirációra vágyik, böngésszen nyugodtan.

Ha valaki eljutott idáig az olvasásban, esetleg javaslataim alapján próbált tájékozódni, kérem ossza meg tapasztalatait és ötleteit a módosításokra vonatkozóan. (És még valami: bár mostanában egyedül utazom Firenzébe, ez a bejegyzés nem jöhetett volna létre a férjem nélkül. A legtöbb fotót ugyanis közös utazásaink képeiből válogattam.)

 

A bejegyzés trackback címe:

https://hosszanexponalunk.blog.hu/api/trackback/id/tr1214133735

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Kristyle 2019.09.08. 10:17:09

Köszönöm a remek séta ajánlókat, sok hasznát vettem ! Nekem a kedvenc kerületem a Santo Spirito volt. A templom és környéke igazi kézműves kincsesbánya. Az árak nincsenek elszállva, egy süti kb. 1,20 € , ami a bazilika környékén majd 3 € felett lesz. Egyik kedvenc sétáló utcám: V. S. Spirito és folytatásai, ahol a szuveníreken túl eredeti, izgalmas üzletek találhatóak, divat, kézműves műhelyek, antik és kortárs egyvelegű home galériák többek között.
A Boboli kertet 1-2 napos kiránduláshoz csak annak javaslom, aki a kortárs absztrakt szobrászművészetet értékeli, mert jelenleg Tony Cragg műveivel van tele a kert. A park grandiózus méretei ellenére nekem monoton vot.

hosszan exponálunk · hosszanexponalunk.blog.hu 2019.09.08. 10:47:03

@Kristyle: Óh de jó, végre egy visszajelzés! Nagyon köszönöm, hogy írtál, jó tudni, hogy működik valamennyire az útvonal. Mondjuk nekem egész Firenzében az Oltrarno városrész a kedvencem. A Santo Spiritot én is imádom, oda már csak kevés turista jut el, viszont a helyiek meg odajárnak bulizni. És igen, a kézműveseket se feledjük, akik valóban itt fordulnak elő a legsűrűbben. A Boboli a kötelezők között van, nekem sem a kedvencem. Ha már kert, akkor inkább a Bardini. Esetleg van valami kiegészítés, amit hozzá tudnál tenni az útvonalhoz? Mások okulására persze.
süti beállítások módosítása