Mi csoda útjaink

Hosszan exponálunk

Provence-i fűszeres

2. rész

2019. október 29. - hosszan exponálunk

Provence-i beszámolónk első része Bonnieux-ben ért véget, maradjunk is itt még egy kicsit. A Luberon vidék falvairól már mindent leírtak, Gordes és társai a toplisták élén tanyáznak. Nekem mégis egy kopár, sziklás, de ettől függetlenül nagyon izgalmas falu, Lacoste volt a kedvencem.

20190927_132356_hdr-min.jpg

20190927_131822_hdr-min.jpg

A hírhedt Sade márki kastélyát 2001-ben Pierre Cardin vásárolta meg. Ennek fényében különösen érdekesek voltak a lépten-nyomon szembejövő installációk. Mint később kiderült, valószínűleg a SCAD nevű egyetem hallgatóinak vizsgamunkái lehettek. Ugyanúgy, mint az a 19. századi lakóház rekonstrukció, amelybe véletlenül botlottunk bele.

Megtámadtuk a várat, amely persze zárva volt. Ha látogatható lenne, a tulajdonos külföldön vásárolt bútorait láthatnánk – írják valahol. Így csak a divattervezőnek készült ajándékszoborban és más kortárs művekben gyönyörködhettünk. Meg persze a faluban, amelyben szintén alig lézengtek rajtunk kívül.

Ennél egy fokkal látogatottabb Ménerbes, amely arról híres, hogy itt telepedett le először Peter Mayle, a kedvelt Provence-trilógia szerzője. Leginkább ez az eladó ház mozgatta meg a fantáziánkat...

A környék legfantasztikusabb helye Roussillon és a mellette húzódó Okker-ösvény. Az egészen elképesztő színekben játszó geológiai képződményt kényelmes, egyórás séta keretében lehet bejárni. Kialakulásának tudományos magyarázata van, viszont a horror elemekkel tűzdelt legenda sokkal érdekesebb.

A történet a szokásos: állandóan vadászó férj mellett unatkozó feleség, lovagtanonc, szerelem. A férj gyanakszik, kérdőre vonja az ifjút, aki azt állítja: a feleség testvérébe szerelmes. Unatkozó feleség megsértődik, ráveszi a fiút, hogy egy dalban vallja meg szerelmét. Férj bedühödik, meghívja vadászni, megöli. Kegyelemdöfésként kivágott szívét feltálalja vacsorára. Feleség mit sem sejtve elfogyasztja, majd mikor a férj közli, hogy most ette meg szeretője szívét, leugrik a vár fokáról. Teste festette vörösre a földet. Legalábbis így tartja Raymond d'Avignon és neje, Sermonde legendája. 

Ha már a bizarr történeteknél tartunk... 1888. december 23-án, egy Gauguinnel folytatott vitát követően Van Gogh egy arles-i bordélyházban levágta a saját fülét. Felépülése után Saint-Rémy szanatóriumába került, ahol máig az a kép fogad, amit a festő láthatott. Nem szoktam különösebben meghatódni attól, hogy híres emberek nyomában járunk, de ez a hely egészen különleges hangulatú.

Arles városában szintén körbejárhatjuk a festő által látogatott vagy megfestett helyeket, egy erre a célra létrehozott honlap segíti az eligazodást. Sajnos a városban töltött napunk nem sikerült a legjobban, így csak egy-két helyre jutottunk el.

A legfontosabb dolgot azért láttuk. A világörökségi listán is szereplő Saint-Trophime kolostor a provence-i román építészet egyik legkiemelkedőbb alkotása. Kolostormániás vagyok, láttam már néhányat, de ilyet még soha. Az oszlopfők faragásai bibliai történeteket ábrázolnak. A hozzá tartozó templom 12. századi homlokzata szintén lenyűgöző.

Néhány kilométerrel arrébb, Saint-Gilles-ben (amelyről még egyáltalán nem hallottunk) vár a másik csoda. Az apátsági templom portálja kísértetiesen hasonlít a Saint-Trophimra. Különlegessége a templom alatti, négy lépcsőn is megközelíthető, kivételes méretű altemplom, amely egyben kripta is. 

Arles és Saint-Rémy között megkerülhetetlen Les Baux-de-Provence, az egyik legtöbbet emlegetett falu. Házai kőből, tetején vár. Utcáin szuvenírboltok és éttermek között hömpölygő turistahadak. Hogy ne legyek igazságtalan: itt láttam először azt a tájat, amiről úgy gondolom Provence…

Les Baux helyett lenne néhány ajánlatom. Kisebbek, kevésbé ismertek, valódibbak. Igaz, mindkettő a Verdon-kanyon közelében van. Annot és Entrevaux délután kicsit kihaltak ugyan, turisták szinte csak mi voltunk. Kőfal, várárok, citadella a dombtetőn, sziklába vájt házak, középkori hangulat. Végül is ezt keressük, nem?

De térjünk még vissza Arles környékére. A várostól nem messze fekvő bencés apátság, az Abbaye de Montmajour nyolc évszázados történelemmel büszkélkedhet. Nem meglepő tehát, hogy a román, a gótikus és a klasszicista stílus kedvelői is találnak kedvükre valót. A 11. századi, sziklába vájt sírokkal teli temető pedig egyszerűen döbbenetes. Nagyon jó, térképes, szöveges háttéranyagot adnak és a látogatók sem tapossák agyon egymást. (Halkan jegyzem meg, hogy szerintem kenterbe veri a jóval népszerűbb sénanque-i apátságot.)

Nem létezik Provence-ról szóló bejegyzés Aix nélkül. Újdonságot nyilván nem tudok mondani, inkább mutatom, mire voltam nagyon kíváncsi. 

20190930_140725-min.jpg 

Nem nagyon hittem, hogy tényleg felismerhető falloszokat fogok látni, pedig de. Eredetükről megoszlanak  vélemények. Ami biztos: az olaszországi Albából származó Albertas család a 18. században Aix-be költözött, hogy birtokba vegye örökségét, a Rue Espariat 10. szám alatti épületet. Miután a homlokzat rekonstrukciója elkészült, a családfő megvásárolta a szemben lévő házakat, hogy lerombolhassa őket. Fia pedig megbízást adott egy hatalmas tér építésére, amely a 18. századi párizsi terek mintájára készült. Az elkészült épületegyüttes nem csak esztétikai, de anyagi célokat is szolgált: a bérbeadott lakásokból a család jelentős bevételre tett szert.

Arról azonban, hogy az erkélyek díszítése kinek köszönhető, megoszlanak a vélemények. Egyesek szerint utalás lehet a közeli bordélyházra. Mások szerint csak egy szemtelen kézműves tréfája. Bármi is az igazság, a "motívum" nem egyedi. Néhány lépésnyire innen, a hajdani Hôtel Boyer d'Éguilles erkélyei hasonlóan pikánsak. (Klikk a linkre.)

Végül néhány praktikus információ. Két hetet töltöttünk Provence-ban, nagyjából lefedtük az egész területet. Három helyen foglaltam szállást, ami jó ötlet volt. Igyekeztem gondosan eljárni. Hát nem sikerült. Térkép alapján úgy tűnt, nincsenek nagy távolságok. Ez nem igaz. Túl sokat vezettünk, néha úttalan utakon. Ha ismételnék, jóval központibb helyeket választanék.

Olaszországban hozzászoktunk a szieszta intézményéhez, de azért mindig találtunk valami helyet, ahol enni lehetett. Nem így Provence-ban. A nem turistákra szakosodott helyeken délután fél 3 és este 6 között reménytelen volt éttermet találni. Hol egy pékség, hol egy hentes mentett meg az éhhaláltól.

Sehol nem ettünk rosszat. Az étkezés vonatkozásában egyszerűen nem hajlandók egy szint alá menni. Franciaország nem olcsó, de a plat du jour-t (napi egytálnak mondanám) fejenként 12-20 euróból meg lehet úszi. Komplett menüsorok 23 és a csillagos ég között, a legolcsóbb pizza (amikor semmi más nincs) 10 euro.

Az autópályadíj nem kevés, mint ahogy a benzin sem. Ha tervezni tudunk, célszerű az Intermarché bevásárlóközpont kútjait keresni, valamivel olcsóbb, mint a többi. 

Kellene írnom az emberekről is. Csak nem nagyon tudok mit. Semmi probléma nem volt, de semmi kiemelkedő élmény sem. Olyan kicsit se hús, se hal. A házigazdáink szerencsére fantasztikusak voltak, és bár nem beszéltek angolul, mindent megtettek, hogy jól érezzük magunkat. Nagyon finom, saját készítésű reggelik, programajánlatok, miegymás. 

Provence gyönyörű, mindenképpen megéri elmenni egyszer. Nagyon örülök, hogy megtettük - de ha őszinte akarok lenni - nem vágyunk vissza.  

A képekért köszönet a férjemnek.

A bejegyzés trackback címe:

https://hosszanexponalunk.blog.hu/api/trackback/id/tr3715240572

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

DonTintoretto 2019.10.29. 16:40:14

Sok szép helyet bemutatsz, köszönjük!

Mi alapján lőtted be, hogy mi Provence számotokra? Földrajzilag értem.

hosszan exponálunk · hosszanexponalunk.blog.hu 2019.10.29. 19:38:08

@DonTintoretto: Én köszönöm, hogy olvasol.

A kérdés nem egyszerű. Mert "Provence nem egy tökéletesen körülhatárolt földrajzi tájegység, hanem az a vidék, melyet a latin kor első gall hódítója provinciának nevezett. Történelmi- és kulturális szempontból együvé tartozó terület. Provence vidékéhez több dél-franciaországi terület tartozik: Alpes-de-Haute-Provence, Bouches-du-Rhône, Var, Vaucluse (csupán Avignon vidéke) megyéi, Alpes-Maritimes egyes részei (Nizzáig) és Rhône-Alpes régió egy kis területe, melynek neve Drôme provençale. Provence vidékét ezen kívül sokáig a helyi, sajátos provence-i nyelvhasználat is behatárolta. Az észak-keleten található Drôme provençale, Provence kapujának számít, melynek legfontosabb városa Montélimar. Ideális fekvésével beragyogja Lyon, Marseille, Grenoble és Montpellier városát. Kicsit délebben Avignon és az egykori "Comtat Venaissin" (Cavaillon, Carpentras, Vaison-la-Romaine) a pápai fennhatóságra emlékeztet, mely sokáig uralta ezt a vidéket. A tengerparton Provence a Camargue-i Regionális Természetvédelmi Parktól egészen elnyúlik Nizzáig, bele foglalva Marseille, Toulon, Saint-Tropez és Cannes városát is."

Mi a Marseille-Nizza vonalat direkt kihagytuk, de az mindenképp oda tartozik. Amire legtöbben azt mondják Provence, az kizárólag a Luberon vidéke. Na annál viszont jóval nagyobb.

Kielégítő volt a válasz?

Read more at: ee.france.fr/hu/discover/provence-vilaga

sm33 2019.10.29. 20:26:59

Nem értettél meg semmit, mert a turistalátványosságokat kipipáltad, de a helyiek életéről, szokásairól, vendégszeretetéről, viccelődő kedvéről, kulináris élményekről: semmi.
Tényleg nincs ott többé semmi keresnivalód!

DonTintoretto 2019.10.29. 21:43:52

@hosszan exponálunk: Köszönöm. Igazából azért kérdeztem, hogy mi számotokra Provence, mert a Provence-ról, illetve PACA régióról szerzett ismereteimet, az általad leírtakat nehezen tudtam összerakni azzal, hogy nagyjából lefedtétek az egészet két hét alatt... ("Végül néhány praktikus információ. Két hetet töltöttünk Provence-ban, nagyjából lefedtük az egész területet.")

hosszan exponálunk · hosszanexponalunk.blog.hu 2019.10.30. 11:48:13

@sm33: Köszönöm a hozzászólást. Sajnálom, hogy ennyire felzaklatott egy blogposzt elolvasása.
Számunkra az utazás elsősorban intellektuális tevékenység, ezért megnézzük a látnivalókat.
Két hét után nem tudok véleményt alkotni a helyi szokásokról.
Mivel végig helyieknél laktunk, a vendégszeretetükről megbizonyosodtam, amit le is írtam.
A nyelvi korlátok megakadályoztak abban, hogy viccelődő kedvüket megismerhessem.
Fényképek hiányában feleslegesnek éreztem a kulináris élvezetekről írni, bármennyire is meghatározóak voltak.
Milliószor olvastam már a saját élményeimmel ellentétes véleményeket (általam imádott városokról), mégsem jutott eszembe tollat ragadni és minősíteni mások benyomásait. Szívesen elolvasom tehát az általad írt cikkeket.

Ny

hosszan exponálunk · hosszanexponalunk.blog.hu 2019.10.30. 11:50:32

@DonTintoretto: Ja, értem. Nyilván pontatlanul fogalmaztam. "Nagyjából" fedtük le. Annyit, amennyit terveztünk. Azt, ami minket érdekelt belőle.
süti beállítások módosítása